vrijdag 11 januari 2013

Tweemaal stemmen om Janoekovitsj te plezieren

Het parlement heeft Serhei Arboezov vrijdagmorgen alsnog ontslag verleend als gouverneur van de Nationale Bank. Ditmaal stemden 237 parlementsleden voor, nadat het voorstel donderdag bij gebrek aan parlementsleden van de Partij van de Regio's was weggestemd. Arboezov is sinds eind december al vice-premier in het tweede kabinet-Azarov.

Na het ontslag van Arboezov werd Ihor Sorkin op voorstel van president Viktor Janoekovitsj benoemd als de nieuwe eerste man van de Nationale Bank. Hij nam die functie al waar sinds het vertrek van Arboezov waarvan wel wordt gezegd dat hij de gedoodverfde opvolger is van premier Azarov. De oppositie was tegen de benoeming van Sorkin, wiens vader een van de topmensen is van het Russische Gazprom.

De Moederlandpartij beschuldigde de regerende Partij van de Regio's er vrijdag van dat die veertien duplicaat-stemkaarten had van afwezige parlementsleden. Met die kaarten zou het toch nog gelukt zijn om het ontslag van Arboezov en de aanstelling van Sorkin er door te drukken.

Diezelfde Moederlandpartij wilde vrijdag stemmen over het schrappen van het wetsartikel op basis waarvan oud-premier Joelia Timosjenko en oud-minister Joeri Loetsenko wegens machtsmisbruik tot jarenlange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Een meerderheid in het parlement verhinderde dat, waarop de parlementsleden van de Moederlandpartij demonstratief de vergaderzaal verlieten.

Het parlement is met reces. Op 5 februari begint de volgende vergaderreeks.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: