vrijdag 22 februari 2013

Commissie vindt Timosjenko 'uitbehandeld'

Een commissie van het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de medische behandeling van oud-premier Joelia Timosjenko beëindigd kan worden. Ze kan daarom het ziekenhuis in Charkiv verlaten en terug worden gebracht naar het strafkamp Kavsjanivska. "De patient Timosjenko heeft veel fysiotherapeutische behandelingen voor haar rugklachten ondergaan tijdens haar verblijf in het ziekenhuis, dat meer dan negen maanden heeft geduurd", aldus een persverklaring van het ministerie.

Sommige commissieleden hebben verklaard dat lang niet alle behandelingen effectief zijn geweest, en mogelijk zelfs negatief hebben uitgewerkt. "Maar gelet op zowel de aanbevelingen van buitenlandse artsen als op die uit eigen land zit haar behandeltermijn er nu wel op", heet het in de persverklaring.
President Viktor Janoekovitsj liet zich vrijdagmiddag ook nog uit over Timosjenko. Hij deed dat tijdens een vragenuur op de Oekraïense televisie. Van de president mogen de camera's weg uit de kamer in het ziekenhuis. "Ik zou ze weghalen als ze voor ergernis zorgen."

Hij constateerde dat de kwestie-Timosjenko al geruime tijd voor onrust zorgt in het land, maar voegde er aan toe dat de regering er niets aan kan veranderen. Dat is aan het Openbaar Ministerie en de rechter, aldus Janoekovitsj. "Als Timosjenko meent dat zij onschuldig is en de rechter bevestigt dat, dan is dat prima. Maar als ze schuldig is, dan moet ze opdraaien voor de schade die ze ons land heeft aangedaan. Als ze dat niet wil erkennen, wie ben ik dan en waar is de bevoegdheid van het parlement om haar te vergeven voor wat ze gedaan heeft?"

Janoekovitsj gaf aan dat, als er al een uitweg uit deze lastige situatie is, die aan de Oekraïense wetgeving dient te voldoen. "We kunnen dit niet van een enkel persoon laten afhangen. Maar als de oplossing bij mij ligt en er wordt mij om een besluit gevraagd, dan zal ik die nemen."

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: