vrijdag 1 februari 2013

Dmitro Firtash nieuwe eigenaar tv-zender Inter

De televisiezender Inter is verkocht voor 1,8 miljard euro. Industrieel Dmitro Firtash, een van de mensen achter president Viktor Janoekovitsj kocht de zender, maar ook enkele andere mediabedrijven van een bedrijf dat eigendom is van een andere steenrijke Oekraïner, Valeri Choroshkovski. Firthash leverde een belangrijke financiële bijdrage aan de verkiezingscampagne van Janoekovitsj in 2010. Firtash heeft belangen in de energiesector en de chemische industrie.

Inter is de belangrijkste nieuwsleverancier voor 46 miljoen Oekraïners. Bijna alle tv-zenders zijn eigendom van rijke Oekraïners die de nodige invloed in de politiek weten te verschaffen. Want wie tot de volgende president verkozen wil worden, moet zorgen dat op de televisie gunstig over hem of haar wordt bericht. President Viktor Janoekovitsj heeft al te kennen gegeven dat hij in 2015 voor een tweede termijn gaat.

Choroshkovski, die in december kritiek uitte op de naar zijn oordeel te geringe hervormingsdrang van premier Mikola Azarov, was tot dan minister van Economische Zaken. Hij zegt nu zijn mediabelangen te hebben verkocht ''omdat ik onder de huidige omstandigheden een verdere uitbouw van de zender en de andere mediabedrijven niet kan garanderen''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: