maandag 18 februari 2013

EU: haast maken met wetten voor afschaffen visum

De commissie voor Buitenlandse Zaken van de Europese unie heeft de Oekraïense regering opgeroepen meer vaart te maken met de uitvoering van het actieplan voor afschaffing van de visumplicht.Het actieplan bestaat uit twee delen: aanpassing van de wetgeving en vervolgens de invoering daarvan. Aan die nieuwe wetgeving wordt al ruim twee jaar gewerkt.

Het kabinet-Azarov kwam vorige week nog met twee wetsvoorstellen. De ene wet betreft de bescherming van persoonsgegevens, belangrijk voor het nieuwe biometrische paspoort dat veel meer gegevens bevat dan het oude paspoort. In deze wet is ook vastgelegd dat de nationale ombudsman het recht krijgt om op elk gewenst moment onderzoek te doen naar de wijze waarop de Oekraïense overheid persoonsgegevens beschermt. Ook de arbeidswetgeving moet worden aangepast en daarover gaat het tweede wetsvoorstel van het kabinet.

Volgens premier Mikola Azarov heeft Oekraïne nu vrijwel aan alle voorwaarden van de Europese Unie voldaan. Hij heeft dat Eurocommissaris Stefan Fule inmiddels laten weten. Azarov gaat er vanuit dat de oppositie instemt met de nieuwe wetsvoorstellen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: