woensdag 27 februari 2013

Kwasniewski: Loetsenko half april uit gevangenis

De voormalige minister Joeri Loetsenko komt volgens de Poolse oud-president Aleksandr Kwasniewki half april op vrije voeten, met de bedoeling om de Europese Unie mild te stemmen. Afgelopen maandag kreeg de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj van de EU-leiders Herman Rompuy en Jose Manuel Barroso te horen dat hij tot mei heeft om wat de doen aan de selectieve justitie in zijn land, anders kan Oekraïne het vrijhandelsakkoord en de afschaffing van de visumplicht wel vergeten.

Met oud-premier Joelia Timosjenko ligt het anders, meent Kwasniewski. Waar aan haar veroordeling wegens machtsmisbruik nog wel wat te doen valt, ligt dat anders met de aanklacht voor de moord op zakenman Jevhen Scherban. Kwasniewski noemt dit 'een politieke ramp' voor Oekraïne.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens komt volgende maand met een oordeel over de zeven jaar gevangenisstraf die Timosjenko inmiddels uitzit. President Janoekovitsj heeft de EU-leiders maandag toegezegd dat hij het oordeel van het Hof zal opvolgen.

Kwasniewski roept de Oekraïense regering op om de situatie rond Timosjenko intussen niet te verergeren. Dat wordt moeilijk met de inmiddels in gang gezette rechtszaak waarbij Timosjenko er van wordt beschuldigd de moordenaars van Scherban in 1996 te hebben betaald. De eerste getuigen zijn inmiddels gehoord. Timosjenko zelf heeft vanwege haar rugklachten tot dusverre geweigerd naar de rechtszaal te komen, maar inmiddels heeft een medische commissie van het ministerie van Volksgezondheid geoordeeld dat ze best in staat is om haar proces bij te wonen.

Bron: Bloomberg

Geen opmerkingen: