zaterdag 23 februari 2013

Miljardair Pinsjoek wil helft vermogen weggeven

Miljardair Victor Pinsjoek is de eerste Oekraïner die bereid is de helft van zijn vermogen aan goede doelen te schenken. Hij heeft zich aangesloten bij Giving Pledge van de Amerikaanse miljardairs Bill Gates en Warren Buffet. Er hebben zich inmiddels 105 superrijken van over de hele wereld gevoegd bij dit initiatief. Het vermogen van Pinsjoek wordt door Forbes geschat op 4 miljard Amerikaanse dollar, verdiend in de metaal- en mijnindustrie. Ook bezit de 53-jarige Oekraïner mediabedrijven en is hij actief in de banksector.

Zijn toetreding tot Giving Plegde motiveert Pinsjoek als volgt: ''We moeten toe naar een land waarin het eerlijker toe gaat dan nu het geval is. Ik zie het als mijn plicht om wat terug te doen voor mijn land en voor de Oekraïners. De jaren na de val van de Sovjet-Unie waren bijzonder moeilijk voor Oekraïne en de landen om ons heen. Een kleine groep heeft kans gezien een vermogen binnen te halen. En nu is het tijd om ook anderen te laten profiteren.''

Veel overheidsbedrijven kwamen na het einde van de Sovjet-Unie voor een schijntje in andere handen. Als schoonzoon van toenmalig president Leonid Koetsjma profiteerde ook Pinsjoek. Ook Rinat Achmetov, Oekraine's rijkste man met een geschat vermogen van 16 miljard dollar, schoof aan bij een invloedrijk politicus. Viktor Janoekovitsj was aanvankelijk gouverneur, maar werd eerst premier en is nu president.

Achmetov bezit nu zo'n beetje de helft van alle staalbedrijven en kolenmijnen. Dmitri Firtasj, ook een van Janoekovitsj' bondgenoten, wist zich meester te maken van met name de chemische sector, maar ook gas en titanium behoren tot zijn consortium. De top-20 van Oekraine's rijkste mensen is goed voor 20 procent van het bruto nationaal product en zelfs de helft van alle export.

Pinsjoek zegt in de afgelopen jaren al ''honderden miljoenen'' aan goede doelen te hebben besteed. Hij veronderstelt dat deelname van Oekraine's rijksten aan Giving Pledge grote mogelijkheden biedt om iets te doen voor jongeren, het onderwijs, de gezondheidszorg, kunst, sociale mobiliteit en het verbeteren van het imago van Oekraïne in het buitenland. Hij wil proberen ook andere rijken in eigen land over te halen mee te doen aan het initiatief van Bill Gates en Warren Buffet. Of dat lukt, is nog maar de vraag. Een woordvoerder van Achmetov wilde op verzoek alleen meedelen dat die afgelopen jaar zo'n 400 miljoen dollar aan goede doelen heeft besteed.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: