vrijdag 15 februari 2013

Nieuwe getuige: drie miljoen voor moord Scherban

Geen twee, maar twee miljoen Amerikaanse dollar zou oud-premier Joelia Timosjenko hebben betaald voor de moord op de zakenman Jevhen Scherban in 1996. Dat verklaarde Serhei Zaitsev die vrijdag als getuige werd gehoord in het proces tegen Timosjenko die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als opdrachtgever van de moord. Donderdag verklaarde een andere getuige, Ihor Mariinkov, eveneens van horen zeggen dat het om 1,8 tot 2 miljoen dollar zou gaan.

Zaitsev zou het gehoord hebben van een voormalig adviseur van toenmalig premier Pavlo Lazarenko. Die had hem verteld dat het geld was betaald aan de maffiabaas Oleksandr Milsjenko. De adviseur had hem ook verteld hoe de moord in elkaar was gezet. "De moordenaars waren gekleed in politieuniformen. Het waren professionals en ze deden het zoals ze in Hollywoodfilms hadden gezien."

Timosjenko zelf is niet aanwezig bij de hoorzittingen. Zij weigert naar de rechtbank te komen omdat haar rugklachten dat niet toestaan. Timosjenko heeft met dezelfde motivatie ook al kans gezien het proces tegen haar in de UESU-kwestie driekwart jaar op te houden. Waar het de moord op Scherban betreft, wordt haar verweten dat zij daartoe opdracht heeft gegeven omdat de zakenman haar voor de voeten zou lopen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: