maandag 11 februari 2013

'Oekraïne en Rusland pakken samen GTS aan'

Oekraïne en Rusland willen samen het Oekraïense gastransportsysteem gaan moderniseren. Dat meldt de krant Kommersant op gezag van een bron bij het Russische energiebedrijf Gazprom. Beide landen zouden dat op gelijke basis doen en niet, zoals Rusland eerder wilde, dat het GTS in Russische eigendom zou komen.

Gazprom zou volgens de bron minstens 60 miljard kubieke meter aardgas jaarlijks moeten aanbieden en voor het transport richting Europa minstens 1,6 miljard euro moeten betalen. Ook zou Oekraïne zelf een lagere gasprijs krijgen van 209 euro per duizend kubieke meter. De Oekraïense regering probeert al bijna drie jaar tevergeefs de prijs van het Russische aardgas omlaag te krijgen. "Daarmee is ook de druk op Oekraïne om deel uit te gaan maken van de Russische douane-unie van de baan'', aldus de bron.

De betrokken partijen weigeren officieel commentaar te geven. Het Oekraïense ministerie van Energie en Kolen wil echter wel kwijt dat de condities voor een consortium van beide landen met een Europese partij zijn verslechterd doordat de Europese Bank voor Herstel en Ontwikkeling (EBRD) zwaardere eisen stelt aan een lening voor het moderniseren van het GTS. In 2009 sloot Oekraïne nog een overeenkomst met de Europese Commissie, de EBT, de Europese Investeringsbank en de Wereldbank. Er zou 3,7 miljard euro geïnvesteerd worden in het uit de jaren '60 daterende GTS.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: