dinsdag 26 februari 2013

Oppositie wil consortium Rusland, Oekraïne en EU

De oppositie vindt dat de modernisering van het gastransportsysteem (GTS) bekostigd moet worden door Oekraïne, Rusland en de Europese Unie. Een andere weg is er niet, aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij dinsdag tijdens een persconferentie. Rusland wil de modernisering samen met Oekraïne aanpakken, dus zonder de EU. Volgens Jatsenjoek betekent dat echter dat het gastransportsysteem aan Rusland wordt overgedragen.

Er passeerden in de afgelopen maanden diverse varianten. Een daarvan is afkomstig van het Russische energiebedrijf Gazprom. Dat wilde het GTS samen met Oekraïne en het Duitse RWE gaan moderniseren. RWE is echter een belangrijke handelspartner van Gazprom, dat zodoende de volledige zeggenschap zou krijgen.

President Viktor Janoekovitsj gaf afgelopen vrijdag nog te kennen dat zijn regering het GTS niet wil verkopen. "Alleen leasen'', aldus de president die daarbij aangaf dat nog wordt gezocht naar de meest haalbare manier om het sterk verouderde gastransportsysteem te kunnen aanpakken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: