maandag 4 februari 2013

Oppositie wil nu toch echt eind aan 'pianostemmen'

De oppositie heeft maandag stevig ingezet om een einde te maken aan de stemfraude waarvan met name de regerende Partij van de Regio's zich al jarenlang bedient. Het betreft het zogenoemde pianostemmen, waarbij parlementariërs de stemkastjes van afwezige collega's langs gaan om in hun plaats te stemmen.

Partijleider Vitali Klitsjko van Oedar dreigde er mee dat de oppositie het parlement boycot totdat een wetsvoorstel om een einde aan deze praktijk te maken is aangenomen. En Arseni Jatsenjoek, fractievoorzitter van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie, waarschuwde er voor dat de huidige manier van stemmen ongrondwettig is. Dat zou betekenen dat alle besluiten van het parlement ongrondwettig zijn, zolang er geen wet is die het pianostemmen uitdrukkelijk verbiedt. De president zou er dan zijn veto over moeten uitspreken, aldus Jatsenjoek.

Parlementsvoorzitter Volodimir Ribak gaf echter geen krimp. Hij wees het voorstel van de oppositie af om met ingang van dinsdag persoonlijk stemmen met een vingerafdruk verplicht te stellen. Ribak wil dat het parlement zich daar eerst maar eens zelf over moet uitspreken.

De oppositie eiste ook dat het parlement door premier Mikola Azarov wordt ingelicht over de manier waarop het kabinet dit jaar een schuldenlast van 10 miljoen Amerikaanse dollar denkt af te lossen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: