maandag 18 februari 2013

'Regeringspartij heeft nieuwe kieswet al klaar liggen'

Terwijl de blokkade van de parlementsvergaderingen door de oppositie de derde week in is gegaan, bereidt de regerende Partij van de Regio's zich voor op vervroegde verkiezingen. "Als de blokkade doorgaat, dan ontbindt de president het parlement. Daarover is inmiddels overeenstemming bereikt.

De partij wil dan verkiezingen volgens het meerderheidssysteem. Niet zoals in oktober deels via partijlijsten, maar volledig met districtskandidaten'', aldus een bron uit de Partij van de Regio's tegenover de krant Kommersant. Vanuit de partij komen berichten dat de wet die verkiezingen volgens het meerderheidssysteem mogelijk maakt, inmiddels gereed is.

Vice-fractievoorzitter Michailo Chehetov toont zich openlijk voorstander van het meerderheidssysteen in Kommersant. Hij verwacht er veel van voor zijn partij. "De Partij van de Regio's hoeft dan niet meer genoegen te nemen met 208 parlementsleden, maar krijgt er dan 300.''

Mocht de blokkade overeind blijven, dan zitten de 30 dagen dat niet vergaderd is op woensdag 6 maart er op. Artikel 90 van de Grondwet geeft president Viktor Janoekovitsj de mogelijkheid om het parlement te ontbinden als er binnen een vergaderperiode 30 dagen achtereen niet is vergaderd.

De oppositie noemt de uitlatingen vanuit de Partij van de Regio's over vervroegde verkiezingen en een veel gunstiger uitslag door invoering van het volledige meerderheidssysteem ''pure bluf'', enkel bedoeld om de oppositie te ontmoedigen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: