dinsdag 19 februari 2013

'Regio's en Svoboda winnen nieuwe verkiezingen'

Als op korte termijn nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden volgens het meerderheidssysteem, dan zijn de Partij van de Regio's en Svoboda de grote winnaars. Dat verwacht althans directeur Vadim Karasev van het Instituut voor Wereldstudies. ''Svoboda haalt de meeste stemmen op in het westen en de Partij van de Regio's krijgt het oosten. Hooguit behalen de communisten daar nog enkele zetels'', aldus Karasev. Hij veronderstelt dat de Moederlandpartij en Oedar genoegen moeten nemen met slechts enkele parlementszetels.

De regerende Partij van de Regio's is voorstander van het meerderheidssysteem, waarbij alle zetels via overwinningen in de 225 districten worden verdeeld. Bij de verkiezingen van eind oktober werd de helft via de districten aangewezen en de andere helft via partijlijsten.

Wordt dat kiessysteem gehandhaafd, dan wint volgens Karasev de nationalistische partij Svoboda zeker ten opzichte van de vorige verkiezingen, behaalt Oedar ook meer zetels en komt de Moederlandpartij in problemen. De politiek analist veronderstelt dat vervroegde verkiezingen de huidige regering goed uitkomen. ''Die kunnen het politieke landschap doen veranderen, waarbij de Moederlandpartij de Partij van de Regio's niet meer voor de voeten loopt.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: