zondag 17 maart 2013

Demonstraties in Vinnitsja, Oezjhorod en Lviv

Enkele duizenden betogers zijn zaterdag in Lviv de straat op gegaan om het aftreden van president Viktor Janoekovitsj te eisen. Het was een vreedzame betoging. Dat meldt de Moederlandpartij die afgelopen week begonnen is aan de protestactie 'Sta op, Oekraine!' die twee maanden duurt en moet resulteren in het vertrek van de huidige regering.

Er waren ook al betogingen in Vinnitsa en Oezjhorod. De protestactie eindigt op zaterdag 18 mei met, naar de grootste oppositiepartij hoopt, een massaprotest in de hoofdstad Kiev. In Vinnitsja waren volgens de politie duizend mensen op de been, in Oezjhorod hooguit 500. De Moederlandpartij claimt dat het in Vinnitsja tienduizend waren.

De Moederlandpartij besloot twee weken geleden de vergaderingen van het parlement onmogelijk te maken, uit protest tegen het ontnemen van de parlementszetel aan Serhei Vlasenko, advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko. Sindsdien wordt volop gespeculeerd over vervroegde verkiezingen om uit de impasse te komen.

Begin dit jaar lag het parlementaire werk ook al bijna drie weken stil, toen uit protest van alle drie oppositiepartijen tegen de weigering van de regerende Partij van de Regio's om een einde te maken aan het 'pianostemmen'.

Bronnen: RIA Novosti, Ukrinform

Geen opmerkingen: