dinsdag 26 maart 2013

Energieminister verwacht snel conferentie GTS

Het overleg over de vorming van een consortium voor het Oekraïense gastransportsysteem komt binnenkort weer op gang. Dat heeft energieminister Eduard Stavitski laten weten na afloop van zijn ontmoeting in Brussel met de Eurocommissaris voor energiezaken Gunther Oettinger. De EU had eerder al aangegeven interesse in deelname te hebben, maar liet het vervolgens maandenlang afweten. Intussen heeft Rusland al wel verwoede pogingen gedaan om het gastransportsysteem (GTS) naar Europa in handen te krijgen.

Stavitski's bezoek aan Oettinger heeft succes gehad. Over hooguit twee weken wordt een datum voor een conferentie over de vorming van het consortium bekend gemaakt. "Daar ben ik 100 procent zeker van'', aldus de minister.

De Oekraïense regering wil dat er drie partijen deelnemen in het consortium dat voor de hoognodige modernisering van het GTS moet zorgen. Behalve Oekraïne zelf zijn dat de EU en Rusland. Dat laatste land wil de EU er buiten laten. Oekraïne heeft Rusland inmiddels wel aangeboden dat het energiebedrijf Gazprom het transportsysteem mag leasen. Dit aanbod is van de hand gewezen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: