woensdag 20 maart 2013

Europese Commissie: haast met eerlijker kiezen

De Europese Commissie heeft er opnieuw bij de Oekraïense regering op aangedrongen dat er betere regels komen moeten voor eerlijke verkiezingen. Ook moet de regering-Janoekovitsj opschieten met de herziening van de Grondwet. Dat staat in een rapport dat woensdag in Brussel openbaar werd gemaakt.

Ook al duurt het nog wel even voordat er opnieuw verkiezingen zijn, toch wil de Europese Commissie dat er nu al maatregelen komen, bijvoorbeeld om ook de oppositie vrije toegang tot de media te garanderen. Het rapport is gebaseerd op de bevindingen van de waarnemers van de OSVE bij de parlementsverkiezingen van afgelopen oktober.

In het rapport wordt verder aangedrongen op snelle herziening van de Grondwet, waarbij de aanbevelingen van de Commissie van Venetië worden opgevolgd. De Europese Commissie voor Democratie door Recht, ook Commissie van Venetië genoemd, is een adviesorgaan van de Raad van Europa gericht op het uitdragen van de geest van het constitutioneel recht van de Europese Unie en om advies te bieden op dit domein aan elke staat die zijn wetten en politieke instellingen wil hervormen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: