dinsdag 5 maart 2013

NBU tegen 25 procent belasting op spaarrente

De Nationale Bank van Oekraïne is tegen een verbod op het openen van bankrekeningen in buitenlandse valuta en een belastingheffing van 25 procent op de rente die houders van een bankrekening ontvangen. "We willen sparen juist stimuleren'', aldus de NBU in een reactie op het wetsvoorstel met deze maatregelen dat vorige week werd ingediend door parlementslid Jevhen Sihal van de regerende Partij van de Regio's.

De maatregelen zouden op 1 januari volgend jaar in werking moeten treden. De NBU is verontrust over de manier waarop politici zich economische kwesties toe eigenen. "We hebben het hier over voorstellen die niet het gevolg zijn van diepgaand onderzoek of die het gevolg zijn van grotere economische hervormingen", luidt het vernietigende commentaar.

De NBU wil dat politici eerst goed nagaan wat de gevolgen van hun voorstellen zijn voordat ze er het parlement over laten stemmen. ''Zij moeten er voor zorgen dat we een stabiel bankklimaat hebben.'' Volgens de NBU hadden de Oekraïners samen ruim 1,8 miljard euro aan banktegoeden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: