donderdag 28 maart 2013

Ook via Hongarije komt nu gas Oekraïne binnen

Oekraïne krijgt nu ook gas vanuit Europa via Hongerije. Premier Mikola Azarov zei dat donderdag op een persconferentie die hij samen met de Hongaarse premier Viktor Orban in Boedapest gaf. Azarov toonde zich er verheugd over en noemde het een doorbraak op weg naar een onafhankelijke energiepostie voor Oekraïne.

Het gas gaat via een transportleiding die normaal gesproken wordt gebruikt richting Europa, maar nu in omgekeerde richting. Uitgangspunt is dat er via Hongarije 2 miljard kubieke meter gas jaarlijks binnen komt, maar volgens deskundigen kan dat worden opgevoerd tot 10 miljard. Oekraïne krijgt al gas van het Duitse energiebedrijf RWE via Polen, terwijl met Slowakije ook wordt onderhandeld over de doorvoer van aardgas.

Energieminister Eduard Stavitski sprak over 5 miljard kubieke meter op jaarbasis. Dat is tussen de 3 en 3,5 miljoen kubieke meter aardgas die dagelijks via Hongarije binnen komt. Er wordt nu 380 dollar per 1.000 kubieke meter betaald.

Via Polen kan 2 miljard kubieke meter gas binnen worden gehaald. "We kopen waar het het voordeligst is'', aldus Stavitski die samen met Azarov op werkbezoek was in de Hongaarse hoofdstad.

Bronnen: ForUm, Ukrinform

Geen opmerkingen: