maandag 18 maart 2013

Oppositie noemt voorwaarden voor einde crisis

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij/Verenigde Oppositie wil de blokkade van het parlement opheffen, op voorwaarde dat de regering en regerende Partij van de Regio's instemmen met een aantal belangrijke wijzigingen op economisch, sociaal en politiek terrein.

Voorop staat de goedkeuring van een wet die een eerlijker toekenning van de pensioenen regelt. "Wij verwachten dat de regering en de meerderheid in het parlement dit wetsvoorstel op de agenda zet, het aanneemt en vervolgens uitvoert'', aldus Jatsenjoek maandag.

Ook wil Jatsenjoek dat een einde wordt gemaakt ''aan het medische experiment waarbij ziekenhuizen worden gesloten en mensen op straat worden gegooid''. Een derde eis van de oppositieleider is dat een wet wordt aangenomen die een einde maakt aan alle privileges die bestuurders en hoge ambtenaren nu nog genieten.

Partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda steunde Jatsenjoek's eisen, maar voegde nog een aantal toe. Dan betreft het de wetsvoorstellen die een einde toe moeten roepen aan monopolievorming (van oligarchen) en de kapitaalvlucht naar Cyprus en andere buitenlandse belastingparadijzen.

Ook wil Tiahnibok dat een wetsvoorstel wordt aangenomen waarin het Oekraïens als staatstaal wordt vastgelegd, evenals het gebruik van andere talen in officiële stukken. Ook moet het parlement uitspreken dat de media niet door de overheid gedwarsboomd mogen worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: