woensdag 27 maart 2013

Schade door sneeuwval Kiev loopt in de miljoenen

De schade door de hevige sneeuwval van afgelopen weekeinde in Kiev wordt geschat op enkele miljoenen euro's. Het opruimen van meer dan een halve meter sneeuw in de straten van de hoofdstad bleek een immens karwei. Ook woensdag waren nog altijd 300 door de gemeente ingehuurde sneeuwschuivers bezig. ''Als het werk geklaard is, dan beraden we ons op de vraag of we het stadsbestuur financieel tegemoet moeten komen'', aldus vice-premier Oleksandr Vilkoel.

Ook premier Mikola Azarov liet zich woensdag uit over de problemen waarmee Kiev in de afgelopen dagen te kampen had. ''Die hebben aangetoond waar het in de hoofdstad aan schort. Allereerst het ontbreken van een ringweg om de stad, van vluchtstroken, aan parkeerplaatsen en bruggen. Ook zijn er tekortkomingen geconstateerd aan het materieel en de technische kennis van de gemeentelijke diensten.''

Volgens de premier moet veel nieuw materieel worden aangeschaft om een herhaling van afgelopen weekeinde de baas te kunnen. ''We moeten voorbereid zijn op 50 miljoen ton sneeuw die valt op duizend vierkante kilometer, zijnde het grondgebied van de hoofdstad. Er waren nu slechts 150 vrachtauto's met sneeuwschuivers voorhanden. Dat is 333.000 ton per sneeuwschuiver!"

Nadat maandag burgemeester Oleksandr Popov zijn excuses aanbood aan de bevolking van Kiev heeft hij het aftreden geaccepteerd van zijn rechterhand Oleksandr Mazoesjak en van directeur Heorhi Hlinksi van Kyavtodor.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: