maandag 29 april 2013

EU: 'Kwestie-Timosjenko blijft belangrijk voor ons'

Het bericht dat Europese Unie de kwestie-Timosjenko niet meer opportuun acht, is volgens woordvoerder Peter Stano van Eurocommissaris Stefan Fule uit de lucht gegrepen. In een reactie gebruikt Stano woorden als ''een betaalde advertentie'' en ''misleidende informatie''.

De EU zou niet meer zo zwaar tillen aan de gevangenschap van oud-premier Joelia Timosjenko dat daardoor het vrijhandelsverdrag met Oekraïne in gevaar zou komen, aldus het dagblad Segodnia. Onjuiste informatie oordeelde Stano maandag tijdens een persconferentie in Brussel.

Het verzoek van ruim twintig vrouwelijke parlementsleden aan president Viktor Janoekovitsj om Timosjenko amnestie te verlenen, werd afgelopen weekeinde van de hand gewezen. Eerst moeten de twee nog lopende rechtszaken tegen haar worden afgerond, oordeelde de commissie die de president adviseert over gratieverzoeken. Janoekovitsj heeft dat oordeel over genomen.

Nationale Ombudsvrouw Valerie Loetkovska wilde maandag geen commentaar geven op deze afwijzing. Loetkovska vroeg eerder gratie voor oud-minister Joeri Loetsenko, maar gaf vervolgens te kennen dat zij niet hetzelfde kan doen voor Timosjenko vanwege de nog lopende rechtszaken. ''Ik maak geen deel uit van de commissie en ik kan dus ook geen uitleg geven over de motieven van de commissie.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: