dinsdag 30 april 2013

Europese Hof: straf Timosjenko onrechtmatig

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt de veroordeling van oud-premier Joelia Timosjenko onrechtmatig en politiek gemotiveerd. Ook haar voorlopige hechtenis was onterecht. Dat is dinsdagmorgen in Straatsburg bekend gemaakt. Het oordeel van het Hof was unaniem. Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik tijdens haar ambtsperiode, vanwege het gascontract met Rusland dat zij in januari 2009 ondertekende.

Het Europese Hof constateert dat Timosjenko's hoger beroep tegen het vonnis onvoldoende is geweest. Haar klacht dat ze door haar bewakers mishandeld zou zijn en daarbij blauwe plekken opliep, wordt door het Hof evenwel niet erkend.

In een reactie op het vonnis van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zegt Timosjenko's advocaat Serhei Vlasenko dat de oud-premier vrijgelaten moet worden. ''Voor het eerst heeft een Europese organisatie voor het eerst een juridisch oordeel geveld over de kwestie-Timosjenko'', constateert Vlasenko tevreden. Van de kant van de Oekraïense autoriteiten werd dinsdagmorgen nog geen commentaar gegeven.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: