zondag 28 april 2013

Gazprom waarschuwt Europese gasbedrijven

Gazprom heeft de Europese energiebedrijven gewaarschuwd tegen wat het beschouwt als ongeoorloofde doorverkoop van Russisch aardgas aan Oekraïne. De waarschuwing wordt gezien als een nieuw drukmiddel op het Oost-Europese buurland. Europa is echter ook sterk afhankelijk van Gazprom, want het dekt een kwart van de energiebehoefte met gas uit Rusland.

Oekraïne is daar grotendeels van afhankelijk, terwijl het land ook nog eens veel meer betaalt dan de Europese landen. Vandaar dat doorverkoop loont. Afgelopen jaar ging het nog om kleine hoeveelheden gas, maar het is de bedoeling dat er dit jaar al tot 8 miljard kubieke meter aardgas vanuit Centraal-Europa naar Oekraïne vloeit.

Dat gebeurt volgens eerdere uitlatingen van topman Alexei Miller van Gazprom ''op een frauduleuze manier''. Woordvoerder Sergei Koeprianov deed er afgelopen week nog een schepje bovenop toen hij Europese energiebedrijven waarschuwde ''niet in te gaan op de dubieuze praktijken van Oekraïne, waarbij gas van Gazprom in handen komt van de Oekraïense staatsonderneming Naftogaz''. Over sancties had Koeprianov het overigens niet.

De belangrijkste gasleverancier voor Oekraïne in Europa is overigens het Duitse bedrijf RWE.

Bron: Yahoo News

Geen opmerkingen: