woensdag 24 april 2013

Helft Oekraïense kinderen wordt niet ingeënt

Er is weinig enthousiasme onder Oekraïense ouders voor het inenten van hun kinderen tegen ziektes als polio, tuberculoce, kinkhoest, difterie en tetanus. Volgens woordvoerster Yukie Mukuo van Unicef in Oekraïne is slechts een op de twee ouders of ouderparen er toe bereid. Als kinderen massaal worden ingeënt, dan zou het aantal sterfgevallen onder kinderen van vijf jaar en jonger met 30 procent kunnen afnemen.

Wel zou sprake zijn van een flinke stijging in de afgelopen vijf jaar. In 2008 vond slechts 28 procent het een goed idee om kinderen te laten inenten en in 2012 was dat 49 procent. Vaak houden andere familieleden vaccinatie tegen kinderziekten tegen.

De bezorgdheid van de kant van Unicef over de situatie in Oekraïne wordt gedeeld door vice-minister Oleksandr Tolstanov van Volksgezondheid. Hij vreest voor een snelle verspreiding van allerlei besmettelijke ziekten die te voorkomen is als ouders massaal hun kinderen laten inenten en niet slechts de helft van hen, zoals nu nog het geval is. Tolstanov zegt pas tevreden te zijn als tenminste 95 procent van de kinderen is ingeënt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: