zondag 7 april 2013

Loetsenko vrij na gratie van president

Voormalig minister Joeri Loetsenko is zondag op vrije voeten gekomen, kort nadat president Viktor Janoekovitsj hem en vijf andere gevangenen gratie heeft verleend. Onder deze vijf is Loetsenko's oud-collega Heorhi Filipsjoek van Milieu die zelf om amnestie had gevraagd. Loetsenko zat een gevangenisstraf uit van vier jaar, Filipsjoek drie jaar wegens machtsmisbruik. Ombudsvrouw Valeria Loetkovska had voor Loetsenko om een pardon van de president verzocht.

Het goede nieuws werd bekend gemaakt door Loetsenko's advocaat Ihor Fomin. Die was uiteraard dolgelukkig. ''Na 833 dagen in de gevangenis is hij vandaag eindelijk weer met zijn gezin verenigd, kan hij een medische behandeling ondergaan en weer een normaal leven hebben'', aldus Fomenko. Hij kon geen details geven over Loetsenko's verblijf nadat hij 's morgens was vrijgelaten uit het strafkamp Mena in de regio Chernihiv.

Eurocommissaris Stefan Fule was een van de eersten de reageerde op de vrijlating van Loetsenko. Hij noemde het ''een eerste, maar belangrijke stap op weg naar een eerlijker rechtpleging'' in Oekraïne. Advocaat Fomin zei zondagmorgen dat Loetsenko door blijft gaan met juridische procedures om zijn onschuld te bewijzen. In Europa wordt er algemeen van uitgegaan dat zijn veroordeling politiek gemotiveerd was.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: