vrijdag 12 april 2013

Ombudsvrouw: nog geen gratieverzoek Timosjenko

Nationale Ombudsvrouw Valeria Loetkovska wil pas om gratie voor Joelia Timosjenko vragen als alle rechtszaken tegen de oud-premier zijn afgerond. Dat zei Loetkovska vrijdag tijdens een persconferentie in Vinnitsja. Zij vroeg president Viktor Janoekovitsj eerder wel om de vervroegde vrijlating van minister Joeri Loetsenko en die werd afgelopen zondag verleend.

"Er is weliswaar sprake van een onherroepelijk vonnis, maar er lopen nog altijd twee rechtszaken tegen haar. Pas als die zijn afgelopen, stel ik mij de vraag of ik ook voor haar een gratieverzoek ga indienen'', aldus Loetkovska. Tegen Timosjenko lopen nog rechtszaken wegens verduistering en belastingontduiking (in de UESU-kwestie) en wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban in 1996.

Loetskovska constateerde dat zij met haar gratieverzoek voor Loetsenko gezorgd heeft voor een nieuwe ontwikkeling, namelijk dat niet alleen de veroordeelde zo'n verzoek kan indienen maar dat ook iemand anders dat kan doen. De Nationale Ombudsvrouw diende het verzoek in voor de oud-ministers Loetesnko en Heorhi Filipsjoek (die een gevangenisstraf van drie jaar kreeg wegens machtsmisbruik), maar ook voor vier andere, onbekend gebleven gevangenen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: