vrijdag 19 april 2013

Oppositie vangt bot met motie van wantrouwen

Het Oekraïense parlement heeft vrijdag een motie van wantrouwen tegen het kabinet-Azarov weggestemd. Slechts 190 van de benodigde 226 stemmen werden vergaard door de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda. Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek voerde nog wel aan dat alleen de stagnerende economie voldoende zou moeten zijn om het kabinet naar huis te sturen.

"In 2012 geen enkele groei, is dat de vooruitgang die u ons hebt beloofd", hield hij premier Mikola Azarov voor. De eerste minuten van Jatsenjoek's speech gingen vergezeld van beelden die de 'drie jaren van vooruitgang' van het kabinet moesten verbeelden.

Na de stemming sloot parlementsvoorzitter Volodimir Ribak de zitting, maar niet nadat hij het kabinet 'een vruchtbare arbeid' had toegewenst. Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's zei na afloop van de parlementszitting dat hij het 'logisch' vindt dat het parlement het kabinet niet naar huis heeft gestuurd.

''Er valt weinig zinnigs te zeggen over wat de oppositie hier te berde bracht", aldus Jefremov. "Als je het kabinet weg wilt hebben, dan moet je het antwoord hebben op twee vragen: is het realistisch om dit te willen, en waarom is het eigenlijk nodig? Daar hebben we vandaag geen antwoord op gekregen.''

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: