vrijdag 19 april 2013

Vrouwen in parlement vragen gratie Timosjenko

Meer dan twintig vrouwelijke parlementsleden hebben bij president Viktor Janoekovitsj een verzoek ingediend om oud-premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen. Die heeft het verzoek inmiddels doorgespeeld aan de commissie die hem adviseert over gratieverzoeken. Er zouden al ruim honderd van zulke verzoeken zijn ingediend sinds Timosjenko werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik.

Een week geleden ging het heel snel met een gratieverzoek voor oud-minister Joeri Loetsenko van Binnenlandse Zaken. Dat verzoek werd ingediend door de Nationale Ombudsvrouw, Valeria Loetkovska. Slechts enkele dagen later mocht Loetsenko, die eerder tot vier jaar was veroordeeld wegens machtsmisbruik, de gevangenis verlaten.

Loetkovska gaf vervolgens aan dat zij pas een gratieverzoek voor Timosjenko wil overwegen nadat alle strafrechtelijke procedures tegen de oppositieleider zijn afgerond. Er lopen nog twee rechtszaken tegen Timosjenko: de ene wegens betrokkenheid bij de moord op zakenman Jevhen Scherban in 1996, de andere wegens belastingontduiking en verduistering.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: