donderdag 16 mei 2013

Amnesty wil snel verbod discriminatie homo's

Het wordt hoog tijd dat Oekraïne seksuele discriminatie wettelijk verbiedt, aldus Amnesty Internationaal in een donderdag gepubliceerd rapport. Het is een reactie op de geregelde aanvallen op homo's en het wetsvoorstel dat 'propaganda' van homoseksualiteit verbiedt.

"Homo's worden mishandeld en in een geval zelfs vermoord vanwege hun geaardheid of omdat ze van sekse zijn veranderd. De politie laat de daders vaak ongestraft hun gang gaan'', legt woordvoerder Max Tukker van Amnesty uit. Evenementen als de Gay Pride worden op gewelddadige wijze onmogelijk gemaakt.

De mensenrechtenorganisatie verwijt de Oekraïense autoriteiten dat de nieuwe anti-discriminatiewet seksuele discriminatie uitsluit, terwijl afgelopen jaar liefst 29 gevallen van geweld tegen homo's en transseksuelen werden geregistreerd. Vaker nog werden mensen bedreigd.

Ook de politie heeft geen schone handen, want er zijn liefst 49 klachten over ongepast gedrag jegens homo's en transseksuelen. Daarbij zou het gaan om onterechte detentie, afpersing en mishandeling. Amnesty vindt dat de politie de komende Gay Pride homoparade op zondag 25 mei niet moet tegenwerken, maar de deelnemers dient te beschermen.

Bronnen: Kyiv Post, Amnesty International

Geen opmerkingen: