vrijdag 31 mei 2013

Azarov tekent verdrag met Russische douane-unie

Premier Mikola Azarov heeft vrijdag goede zaken gedaan in Minsk, waar hij een akkoord over Oekraine's waarnemerschap bij de Russische douane-unie bereikte. Het is bovendien een akkoord, volgens de Oekraiense regering, dat het associatieverdrag met de Europese Unie niet in de weg staat. Wel wordt tegemoet gekomen aan de wens van Rusland om Oekraine economisch meer aan zich te binden.

''De douane-unie wordt gevormd door onze belangrijkste handelspartners en dit akkoord is daarom van groot belang voor ons'', zei Azarov nadat hij zijn handtekening had gezet. Hij wees er op dat Oekraine nu op de rij zit als zich nieuwe ontwikkelingen voor doen in de handelsrelaties met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Ook hoopt Oekraine verder verschoond te blijven van problemen zoals die afgelopen jaar ontstonden rond de export van kaas naar Rusland.

Of de waarnemersstatus van Oekraine ook gevolgen heeft voor de hoge aardgasprijs die Rusland rekent, is nog maar de vraag. De Russische regering heeft steeds laten weten die prijs alleen te willen verlagen als het buurland een volwaardig lid wordt van de douane-unie.

Intussen kijkt de Europese Unie argwanend toe. De Litouwse minister Linas Linkevicius van Buitenlandse Zaken verklaarde vrijdagmiddag dat de documenten waarin de waarnemersstatus van Oekraine aan de douane-unie wordt toegekend nauwkeurig worden bestudeerd.

De vraag is of die rol valt te combineren met het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de EU. ''Dat gaan we tot op de bodem uitzoeken'', aldus Linkevicius. "Mocht dit niet te verenigen zijn, dan dient Oekraine de keus te maken tussen de douane-unie of het associatieverdrag.''

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: