zondag 12 mei 2013

Ernst & Young: corruptie Oekraïne schrikbarend

Het is een gegeven dat het Oekraïense bedrijfsleven veelvuldig met corruptie te maken heeft, maar de mate waarin dat gebeurt blijkt erger dan vermoed. Volgens jaarlijkse rapport van het internationaal opererende accountantskantoor Ernst & Young blijkt dat 85 procent van de ondernemers er mee te maken heeft. Oekraïne behoort daarmee tot de landen die het meest onder corruptie te lijden heeft.

Slovenië voert de lijst aan met 96 procent en Kroatië, bijna EU-lid, doet het nauwelijks beter met 90 procent. De minste corruptie werd geconstateerd in Zwitserland, Zweden en Finland met scores tussen de 10 en 12 procent.

Omkoping om een contract te krijgen, is in Oekraïne gebruikelijk bij 54 procent. Rusland scoort met 55 procent net iets slechter, terwijl in Slovenië en Kroatië het met respectievelijk 46 en 40 procent iets beter doen. Betalen voor het afsluiten van een contract komt het minst voor in respectievelijk Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

In veel landen bevoordelen de autoriteiten het eigen bedrijfsleven boven bedrijven uit het buitenland. Dat is vooral in India het geval, waar 54 procent van de ondervraagde ondernemingen daarmee te maken heeft. In Kroatië, Slowakije, Ierland en de Baltische Staten ligt dat tussen de 25 en 23 procent, in Oekraïne op slechts 18 procent.

Dat wil niet zeggen dat buitenlandse bedrijven zich thuis voelen in Oekraïne. De buitenlandse investeringen zijn afgelopen jaar met liefst 26 procent teruggelopen. De Europese Bank voor Ontwikkeling en Herstel (EBRD), de belangrijkste buitenlandse investeerder, waarschuwde onlangs

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: