dinsdag 28 mei 2013

EU waarschuwt Oekraïne weer voor douane-unie

De Europese Commissie kijkt met argusogen naar de toenadering die Oekraïne zoekt tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Eerder was al duidelijk gemaakt dat een volledige toetreding ten koste gaat van het associatieverdrag (vrijhandelsverdrag) met de Europese Unie. Inmiddels probeert Oekraïne als waarnemer toch een status bij de douane-unie te verkrijgen. Of dat lukt, moet morgen blijken op een topoverleg.

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken probeerde nog maar weer eens Oekraïne los te weken van de EU, maar wordt nu door de Europese Commissie gecorrigeerd: er is geen sprake van dat Oekraïne als lid van de douane-unie nog in aanmerking komt voor een associatieverdrag dat afschaffing van exportheffingen en exportbeperking behelst.

Een woordvoerder van Eurocommissaris voor de Handelsbetrekkingen Karel De Gucht heeft dat dinsdag nadrukkelijk laten weten. Oekraïne mag zelf beslissen wat het doet, maar moet dan wel beseffen wat de gevolgen zijn, aldus de woordvoerder die Lavrov's vergelijking met het lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als ''irrelevant'' van de hand wijst.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: