donderdag 9 mei 2013

Geen eensgezindheid over Dag van de Overwinning

Een op de drie Oekraïners beschouwt de 9e mei als een belangrijke feestdag, maar de betekenis is voor de meesten minder belangrijk dan Nieuwjaarsdag. Wel is duidelijk sprake van regionale verschillen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het sociologisch instituut van de Nationale Academie van Wetenschappen.

In het westen van het land leeft de Dag van de Overwinning veel minder dan in het oosten. In het westen besteedt een op de tien er aandacht aan en wordt het vooral gezien als iets van de voormalige Sovjet-Unie. In het oosten vieren vier van de tien Oekraïners de overwinning op Nazi-Duitsland.

De opvatting in het westen dat het vooral een dag van rouw moet zijn om de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog wordt door een minderheid gedeeld. De meeste Oekraïners vinden dat de overwinning gevierd mag worden, al worden de slachtoffers van toen niet vergeten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken worden vandaag 4.500 festiviteiten gehouden in 2.500 steden en dorpen in het land. Naar verwachting doen daar rond de 1,7 miljoen mensen aan mee, buiten de hoofstad Kiev vooral in de regio's Charkiv, Chmelnitski, Loehansk, Vinnitsja en Dnipropetrovsk.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: