woensdag 29 mei 2013

Geldautomaten 'vogelvrij' door onachtzaamheid

Het kraken van geldautomaten neemt steeds grotere vormen aan. Dat komt vooral omdat de banken weinig moeite doen om de 37.000 geldautomaten in het land te beveiligen. Het duurt doorgaans maar twee tot drie minuten voordat de geldautomaat aan de voorkant open is gemaakt, waarna de geldcassette er eenvoudig uitgenomen kan worden.

Veel geldautomaten zijn ook nog eens te vinden op plaatsen waar in de nachtelijke uren weinig passanten zijn en dichtbij geparkeerd kan worden. De daders zijn doorgaans ervaren dieven. De pakkans is lager dan 30 procent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels van de banken geëist dat ze maatregelen nemen.

Er moet een betere beveiliging van de geldautomaten komen en er mag minder geld in de cassettes zitten. De cassettes moeten volgens het ministerie apart beveiligd worden om de dieven te ontmoedigen. De Nationale Bank werkt inmiddels aan regels waaraan de beveiliging van geldautomaten moet voldoen.

In 2011 werd nog voor 9 miljoen hrivna (855 miljoen euro) uit geldautomaten gestolen, maar in 2012 ging het al om 12 miljoen hrivna (ruim 1,1 miljoen euro). Werden afgelopen jaar nog 24 geldautomaten gekraakt, dit jaar zijn er al 20 meldingen gedaan.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: