donderdag 16 mei 2013

Honderdduizend mensen de straat op in Kiev

Op de Dag van Europa willen liefst dertig politieke partijen en andere groeperingen manifestaties houden in de hoofdstad Kiev. Volgens het stadsbestuur gaan er zaterdag rond de 100.000 mensen de straat op. De grootste bijeenkomsten zijn die van de Partij van de Regio's en de Moederlandpartij waarbij respectievelijk 50.000 en 30.000 deelnemers worden verwacht.

De regeringspartij komt bijeen op het Europaplein, de oppositie van de Moederlandpartij, Oedar en Svoboda op het Sofiaplein. Er worden 1.000 politiemensen ingezet om de openbare orde te bewaren. Het autoverkeer wordt in delen van de stad beperkt om een verkeerschaos te voorkomen. Op onder meer de metrostations wordt extra politie ingezet. De politie kijkt met enige bezorgdheid naar de verwachte drukte en heeft inmiddels de deelnemers opgeroepen zich te gedragen.

De Partij van de Regio's reageerde donderdagmiddag verontwaardigd op de wijziging die de oppositiepartijen hebben doorgevoerd in de route die de aanhangers van de drie partijen zaterdag afleggen. Die gaat nu langs het Europaplein, waar de aanhangers van de regeringspartij bijeen zijn. ''Ze zijn uit op ruzie'', aldus een woordvoerder. Inmiddels zijn beide partijen overeen gekomen dat ze op verschillende tijdstippen beginnen, waardoor de kans op ongeregeldheden is afgenomen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: