vrijdag 17 mei 2013

Oud-premier Masol beschuldigt Janoekovitsj in moordzaak Scherban

Terwijl de getuigenverhoren tegen oud-premier Joelia Timosjenko in volle gang staan, beschuldigt een andere oud-premier de huidige president Viktor Janoekovitsj van betrokkenheid bij de moord op de zakenman Jevhen Scherban in 1996. Het gaat om Vitali Masol die Scherban kent uit de tijd dat hijzelf premier was.

Masol is geïnterviewd door journaliste Alina Strizjak voor het blad Krajina. Zijn beschuldiging aan het adres van Janoekovitsj staat niet in het weekblad, maar Strizjak schrijft erover op haar Facebook-pagina. ''Ik denk dat Janoekovitsj het gedaan heeft. Hij heeft Scherban uit de weg geruimd. Het speelde zich tenslotte af in Donetsk'', zou Masol gezegd hebben. Donetsk was Scherban's woonplaats en hij werd er vermoord, voor Janoekovitsj is de stad zijn 'thuisbasis'.

Scherban bood zich destijds bij Masol aan als adviseur. ''Zijn adviezen stonden mij aan. En toen werd hij op een dag vermoord. De directeur van de Ampilovmijn, waarvoor ik drie huizen heb gebouwd, heeft me verteld wie er achter de moord zat.''

Volgens Masol is het parlementslid Jevhen Koesjnariov, die in 2007 om het leven kwam tijdens een jachtpartij, niet per ongeluk is gedood. En de oud-premier beschuldigt oud-president Viktor Joestsjenko van betrokkenheid bij de dood van Vadim Hetman in 1998. Hetman was destijds de gouverneur van de Nationale Bank en Masov's buurman.

Koesjnariov zou de volgende president zijn geworden als hij niet was vermoord, meent Masov. Ook transportminister Heorghi Kirpa en minister Joeri Kravtsjenko van Binnenlandse Zaken zijn volgens hem uit de weg geruimd.

Masol is niet de eerste de beste. Hij was in 1994-1995 tien maanden premier van Oekraïne, maar eerder al, van 1987 tot 1990 was hij voorzitter van de ministerraad van de Oekraïense Sovjet-republiek.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: