donderdag 9 mei 2013

Vlasenko: autoriteiten rommelen met vonnis Timosjenko

Advocaat Serhei Vlasenko van oud-premier Joelia Timosjenko meent dat de Oekraïense autoriteiten op onjuiste wijze aan de haal zijn gegaan met het vonnis dat het Europese Hof voor de Rechten ruim een week geleden heeft geveld. Het vonnis zou betrekking hebben op het voorarrest en niet op Timosjenko's veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Ook zou het vonnis niet reppen van een politiek motief om haar te veroordelen.

"Er is sprake van speculaties, van insinuaties. Met name van parlementsleden van de Partij van de Regio's die zonder juridische kennis menen te moeten oordelen'', aldus Vlasenko. Volgens het Europese Hof is het opvallend dat een reeks aanklachten tegen Timosjenko is ingediend, direct nadat een regeringswisseling plaats had.

Vlasenko wijst er op dat zowel de Verenigde Staten als de Europese Commissie, het Europese Parlement en de Raad van Europa uit het vonnis hebben begrepen dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat sprake is van politieke motieven bij de veroordeling van Timosjenko. "En ik ga er van uit dat zij over betere juristen beschikken dan parlementsleden als Volodimir Oliinik."

De laatste stelde nadrukkelijk dat het vonnis 'slechts' betrekking had op het voorarrest. Timosjenko's voorlopige hechtenis zou onterecht zijn geweest, maar haar klacht dat ze mishandeld is werd door het Europese Hof afgewezen. Ook de klacht over een slechte medische behandeling werd niet erkend.

Timosjenko werd op 5 augustus 2011 in voorarrest genomen en op 11 oktober tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vanwege ernstige rugklachten werd zij op 9 mei vorig jaar in een ziekenhuis in Charkiv opgenomen, waar de oppositieleider nog altijd verblijft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: