zaterdag 29 juni 2013

Gazprom wacht op privatisering Naftogaz

Gazprom onderhandelt niet meer met Oekraïne over het opzetten van een consortium voor de modernisering van het Oekraïense gastransportsysteem. Volgens voorzitter Alexei Miller van de raad van bestuur van de Russische gasgigant heeft dat nu geen zin. ''De Oekraïense wetgeving staat zo'n samenwerking niet toe, dus die moet eerst veranderen.''

Miller doelt daarmee op de verzelfstandiging van het staatsbedrijf Naftogaz, Gazprom's gesprekspartner. Ook zit een verbod op de privatisering van het gastransportsysteem nog in de weg. De Oekraïense autoriteiten willen graag een consortium waarin zowel Rusland als Europa deelnemen, aangezien het gastransportsysteem uit de jaren '60 dateert en dringend aan modernisering toe is. Het geld daarvoor ontbreekt echter en dat zou van de twee partners in het consortium moeten komen.

Rusland wil wel, maar eist dan een flinke vinger in de pap. Zo zouden de Europese deelnemers in het consortium moeten bestaan uit bedrijven waarmee Gazprom nu al zaken doet. Gazprom zou zo een stevige greep krijgen op het gastransport vanuit Rusland via Oekraïne naar Europa. Vanuit de Europese Unie is weliswaar steun toegezegd, maar al te veel haast wordt ook hier niet gemaakt.

Sinds eind april ligt er een wetsvoorstel betreffende de privatisering van Naftogaz bij het parlement. Er lijkt geen meerderheid voor te zijn, aangezien ook de regerende Partij van de Regio's verdeeld is. De oppositie is in ieder geval tegen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: