maandag 3 juni 2013

Jatsenjoek wil EU-koers opnieuw bij wet vastleggen

De grootste oppositiepartij vertrouwt de regering-Janoekovitsj voor geen meter als het gaat om het zoeken naar aansluiting bij de Europese Unie. ''President Viktor Janoekovitsj en zijn Partij van de Regio's hebben het daar wel steeds over, maar wij zien ook beweging in een andere richting. Dat Oekraïne nu als waarnemer bij de Euraziatische Unie aanschuift, duwt ons land richting de Russische douane-unie'', aldus fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij.

Jatsenjoek eiste maandagmorgen dat president Janoekovitsj en premier Mikola Azarov het parlement komen uitleggen op welke argumenten deze stap richting Rusland gebaseerd is. "Aansluiting bij de douane-unie betekent een streep door het Europese integratieproces.

De oppositieleider diende vervolgens een wetsvoorstel in waarin een verbod is opgenomen om deel te nemen aan nationale en internationale organisaties die in strijd zijn met het Oekraïense streven naar Europese integratie. ''Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, dan is het voor eens en altijd duidelijk welke kant Oekraïne op gaat", lichtte Jatsenjoek het voorstel toe.

Volgens de krant Dzerkalo Tiznia heeft ook de Europese Unie aangedrongen op een duidelijke uitleg van de betekenis van het Oekraïense waarnemerschap en het opschuiven richting de Euraziatische Unie door de regering.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: