zondag 30 juni 2013

Katholiek leiders roepen op tot verzoening

De leiders van de katholieke kerken in Polen en Oekraïne hebben opgeroepen tot vergeving en verdraagzaamheid aan de vooravond van de 70e verjaardag van het etnische geweld in de Pools-Oekraïense regio Volin dat in 1943 aan 100.000 Polen en 20.000 Oekraïner shet leven kostte.

Op 11 juli 1943 begon de nationalistische UPA een offensief om de Poolse inwoners te verdrijven uit het door de Duitsers bezette gebied. Daarbij werden circa 100.00 slachtoffers gemaakt. Bij Poolse tegenaanvallen werden 20.000 Oekraïners vermoord. Deze massamoorden werden in de Sovjet-Unie verzwegen. Sinds de val van de Sovjet-Unie ruziën beide kanten wie de schuld draagt.

"Wij beseffen dat alleen de waarheid ons verder kan brengen. Een waarheid die het niet mooier maakt en evenmin ontkent, waarmee we ons stilzwijgen verbreken en over gaan tot vergeving'', aldus de bisschoppen. De verklaring is ondertekend door aartsbisschop Sviatoslav Sjevsjoek van de orthodox-katholieke kerk en aartsbisschop Jozef Michalik, voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie.

Bron: CatholicCulture.org

Geen opmerkingen: