zondag 16 juni 2013

'Kosten congres Jamaica horen niet in medicijnprijs'

De Oekraïense regering wil graag meer nieuwe medicijnen op de markt, maar wel tegen betaalbare prijzen en niet, zoals nu gebeurt, zo'n 10 procent of zelfs meer boven wat ze er in andere landen voor rekenen. Dat heeft vice-premier Kostjantin Hritsjenko laten weten tijdens de internationale ondernemersbijeenkomst ABC: Oekraïne & Partners in Kiev.

Hritsjenko noemde het ontoelaatbaar dat grote farmaceutische producenten ruim boven de prijs zitten die ze eigenlijk horen te rekenen. ''Een situatie waarbij de fabrikanten buiten het ministerie van Volksgezondheid om zaken doen met bepaalde artsen is onacceptabel voor ons'', aldus de vice-premier die er op wees dat deze artsen allerlei extraatjes toegeschoven krijgen. 
En die extraatjes worden weer in de prijs berekend die hun patiënten voor de medicijnen moeten betalen. ''De prijs van een medicijn hoort bepaald te worden door de productiekosten en niet omdat daar de kosten van congressen op Jamaica in verdisconteerd worden.''

De regering maakt zich al langer zorgen om de betaalbaarheid van medicijnen. Het streven is om zoveel mogelijk medicijnen in eigen land te produceren, tegen lagere prijzen dan die de farmaceutische industrie in het buitenland rekent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: