donderdag 20 juni 2013

Lens kiest voor 'aantoonbaar sterkere competitie'

De Oekraïense competitie is niet de meest aansprekende van Europa, maar Jeremain Lens denkt toch een stap vooruit te hebben gezet met zijn keuze voor Dynamo Kiev. Niet alleen op financieel vlak, maar ook sportief. “Dynamo Kiev is echt een topploeg waar de mogelijkheden ongekend zijn”, vertelt hij op de website van zijn managementbureau Sports Entertainment Group.

Voor Lens was de keuze simpel: of in een grote competitie, zoals de Premier League, in de middenmoot acteren, of in de top van een land als Oekraïne voetballen en bovendien zijn bankrekening spekken als nooit tevoren. “Die afweging heb ik moeten maken”, legt de Oranje-international uit. Hij noemt de Oekrainse competitie ‘aantoonbaar sterker’ dan de Eredivisie. “Ik kwam tot de conclusie dat dit voor mij op dit moment de juiste stap in mijn carrière is.”

Dynamo Kiev is vooral een club met een bijzonder aansprekend verleden. Met name in de jaren zeventig en tachtig heersten de Oekrainërs in de voormalige Sovjet-Unie. Zo werd onder meer beslag gelegd op de toenmalige Europa Cup II en de Europese Supercup. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zakte Dynamo weg, maar in 1997 begon een nieuwe periode van triomf. Clubicoon en 'drilsergeant' Valeriy Lobanovskyi, leidde de ploeg, vooral bekend vanwege het dodelijke aanvallende duo Andrei Shevchenko en Sergiy Rebrov, weer terug naar de top van het Europese voetbal. De machine uit Kiev maakte destijds onder meer indruk met een eclatante zege in Eindhoven tegen PSV (1-3).

Tot een aansprekende internationale prijs leidde de nieuwe opmars echter niet. Het ontluiken van toptalent Shevchenko leverde de club wel een toenmalig recordtransferbedrag op: AC Milan nam de sterspeler in 1999 voor zo’n 25 miljoen euro over. Inmiddels is ook dat vergane glorie: sinds 2009 legde Dynamo nooit meer beslag op een Oekraïense landstitel. De hegemonie in de voormalige Sovjetstaat is overgenomen door Shakhtar Donetsk. Met Lens in de gelederen hoopt Dynamo de grote concurrent komend jaar echter van de vijfde landstitel in successie te kunnen houden.

Bron: voetbalzone.nl

Geen opmerkingen: