donderdag 6 juni 2013

Milieubeschermers tegen subsidie kolencentrales

De Europese subsidie voor de bouw van twee kolencentrales in Oekraine mag niet door gaan, vinden milieubeschermers. Zij vrezen voor gezondheidsproblemen voor de bevolking door de uitstoot van schadelijke gassen als de plannen door gaan voor een kolencentrale met een capaciteit van 800 Megewatt bij de plaats Boersjtin en drie kleinere centrales van elk 220 Megawatt bij Dobrovtir.

Volgens woordvoerder Oleg Savitski van het Nationaal Ecologisch Centrum (NECU) is vooral de bouw van een kolengestookte centrale bij Boersjtin een slechte ontwikkeling. ''Boersjtin is nu al de meest vervuilde stad van Oekraine en onze regelgeving om de uitstoot van schadelijke stoffen tegen te gaan, rammelt aan alle kanten.''

De kwaliteit van de 65 miljoen ton kolen die elk jaar gedolven wordt in de Oekraiense mijnen is volgens Savitski van slechte kwaliteit. Er zit onder meer hoge concentraties lood, cadmium en het radio-actieve thallium in. ''Daarom vrezen we een toename van longziekten, hartproblemen en kanker als de kolencentrale in bedrijf komt.

Met de bouw van de kolencentrale in Boersjtin is 1,35 miljard euro gemoeid, die in Dobrovtir kost 1 miljard. Met de financiele steun uit de Europese Unie moeten ze in 2019 gereed komen.

Bron: Euractiv

Geen opmerkingen: