vrijdag 7 juni 2013

Moederlandpartij heeft genoeg van Jatsenjoek

Het is hommeles in de Moederlandpartij. De parlementsleden Vjacheslav Koetovi en Volodimir Koepsjak meldden donderdag dat zij uit de fractie stappen. Zij zijn in botsing gekomen met fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek, omdat die niet tegemoet wil komen aan het verzoek van oud-premier Joelia Timosjenko om een eind te maken aan de landelijke estafette 'Sta op, Oekraïne!' Volgens Koetovi en Koepsjak zijn ze bedreigd door Jatsenjoek die hen waarschuwde dat ze door hun vertrek 'een vijand voor het leven' zouden krijgen.

De twee kondigden aan dat meer parlementariërs uit de fractie stappen. Zover is het nog niet, maar vrijdag werd wel bekend dat parlementsleden en vooraanstaande leden van de Moederlandpartij een brief aan Timosjenko hebben gestuurd waarin zij Jatsenjoek en het parlementslid Mikola Martinenko van verraad beschuldigen. Zij zouden het wel best vinden dat Timosjenko nog altijd gevangen zit en geen moeite willen doen om haar vrij te krijgen.

De brief is ondertekend door de twaalf voorzitters van de regionale afdelingen van de Moederlandpartij, door twintig van de zestig leden van de partijraad, maar ook door gewone partijleden.

Jatsenjoek gaf vrijdagmiddag te kennen dat hij zich in de steek gelaten voelt door de vertrokken parlementsleden. De schuld ligt niet bij hem, aldus de fractievoorzitter, maar bij de Partij van de Regio's en dan met name president Viktor Janoekovitsj die hij van het omkopen van zijn fractiegenoten beschuldigde. ''Ik zal tot het bittere einde vechten. En een boodschap voor Janoekovitsj: hij maakt ons met zijn geld niet kapot.''

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: