vrijdag 7 juni 2013

Oppositie wil dat president naar het parlement komt

De oppositie wil dat president Viktor Janoekovitsj maandag in het parlement verschijnt om daar persoonlijk zijn (verplichte) jaarlijkse redevoering te houden over de stand van zaken in het land. De president liet donderdag een stapel gedrukte exemplaren van die redevoering afleveren bij het parlement, maar dat viel slecht bij de oppositiepartijen die prompt besloten om het verder vergaderen onmogelijk te maken.

Zoals dit jaar al enkele keren vaker gebeurde, werd de toegang tot het presidium donderdagmiddag geblokkeerd. Deze patstelling duurde ook vrijdag voort. Maandag kan de situatie anders zijn, maar dan moet de president wel hoogstpersoonlijk naar het parlementsgebouw komen. Fractievoorzitter Vitali Klitsjko van Oedar constateerde dat Janoekovitsj in zijn presidentschap nog niet een keer naar het parlement is gekomen. Dat is niet acceptabel, aldus Klitsjko. ''Onder Leonid Kravtsjoek, Leonied Koetsjma en Viktor Joesjenko kwam dit niet voor.''

Fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek herhaalde vrijdagmiddag nog maar eens de eisen van de oppositie. De vijf kiesdistricten waarvan de uitslag van de parlementsverkiezingen van eind oktober nog altijd niet vast staat, moeten uiterlijk komend najaar opnieuw naar de stembus. Ook moeten zo snel mogelijk verkiezingen in Kiev worden uitgeschreven voor zowel het burgemeesterschap als de gemeenteraad. Verder moet een overeenkomst met Cyprus van tafel over het voorkomen van dubbele belastingaangiftes en willen de drie partijen dat er opnieuw gestemd wordt over een wetsvoorstel dat de benoeming van rechters regelt.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: