dinsdag 11 juni 2013

President wil buitengewone zitting parlement

President Viktor Janoekovitsj vindt het tijd om knopen door te hakken. Hij wil een buitengewone zitting van het parlement om uit te vinden hoe het verder moet, nadat de oppositie er al weer twee dagen het bijltje bij neer heeft gegooid. Ditmaal uit onvrede dat de president zijn jaarlijkse redevoering slechts op schrift afleverde en niet hoogstpersoonlijk uitsprak. De oppositiepartijen willen dat Janoekovitsj dat alsnog doet.

De president heeft op zijn beurt aangeboden om met alle fractievoorzitters in gesprek te gaan. Dat aanbod kwam op maandag en een dag later is nog altijd niet duidelijk of het gesprek nog deze week plaats heeft. Janoekovitsj dringt nu dus aan op een bijzondere parlementszitting. ''Het is een principekwestie: we moeten nu handelen in het belang van ons land'', zei hij dinsdagmiddag bij de opening van een bijeenkomst van de economische hervormingscommissie.

De regerende Partij van de Regio's maakt zich intussen op om buiten het parlementsgebouw te gaan vergaderen, zonder de oppositie, om dan een aantal wetsvoorstellen aan te nemen die geen uitstel meer kunnen lijden. 
Parlementslid Olena Bondarenko zei dat maandagavond in een televisie-interview. ''Iedere dag dat het parlement niet vergadert, betekent dat er 20 tot 40 wetsvoorstellen niet behandeld worden. Die stapelen zich intussen op. Wij willen ze wel bespreken, maar het lijkt er op dat de oppositie alvast aan het pakken is om op vakantie te gaan'', aldus Bondarenko.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: