dinsdag 18 juni 2013

'Timosjenko's advocaat vraagt asiel ín Tsjechië'

Advocaat Serhei Vlasenko wijkt uit naar Tsjechië, dat meldt Ukraina op basis van informatie uit diens omgeving. Vlasenko is de advocaat van oud-premier Joelia Timosjenko. Hij zou politiek asiel willen aanvragen in Tsjechië, zoals eerder ook al Timosjenko's echtgenoot Oleksandr deed.

Vlasenko heeft eerder al aangegeven dat hij zich onder druk gezet voelt, maar voegde er steeds aan toe dat hij niet op de vlucht zou slaan. Justitie doet (weer) onderzoek naar een vermeende mishandeling van zijn ex-echtgenote Natalia Okoenska, die hij ook financieel tekort zou hebben gedaan bij de echtscheiding. Dat kan hem op een gevangenisstraf van drie jaar of een boete tussen de 25.000 en 55.000 euro komen te staan.

Vlasenko was tot begin maart parlementslid voor de Moederlandpartij, maar zijn zetel werd hem door de rechter afgenomen omdat het lidmaatschap van het parlement niet te verenigen zou zijn met zijn rol als advocaat. Met het afnemen van zijn parlementszetel is ook Vlasenko's onschendbaarheid opgeheven.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: