vrijdag 14 juni 2013

Unicef: kinderen horen niet in een politiecel

Unicef wil dat de Oekraïense overheid alles in het werk stelt voor kinderen die met de politie in aanraking komen. De internationale hulporganisatie wil dat deze kinderen fatsoenlijk worden behandeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen niet alleen op illegale wijze vast worden gehouden, dat ze geen advocaat krijgen toegewezen en vaak zwaar onder druk worden gezet om misdrijven te bekennen, ook als ze die niet hebben begaan

Het gaat om kinderen die hun hele leven nog voor zich hebben, aldus Yukie Mokuo, de vertegenwoordiger van Unicef in Oekraïne, donderdag tijdens een persconferentie in Kiev. Kinderen die in aanraking komen met de politie moeten goed behandeld worden en ze moeten de kans krijgen hun leven te beteren.

Volgens onderzoek van een mensenrechtengroep in Charkiv, daarbij geholpen door een plaatselijk onderzoeksbureau worden kinderen nadat ze zijn opgepakt geslagen door politiemensen. Vaak gebeurt dat op zo'n manier dat mishandeling geen zichtbare sporen achter laat. Niet alleen in de politiebureaus ondergaan kinderen een slechte behandeling, in de gevangenis is het even slecht voor ze. De groep in Charkiv maakte eerder bekend dat de politie daar drie kinderen van slechts tien jaar oud liefst zes uur lang vasthield.

Unicef-vertegenwoordiger Mokuo constateerde wel dat Oekraïne vooruitgang boekt bij het aanpakken van deze misstanden. Er is inmiddels wetgeving waarin de rechten van minderjarigen zijn vastgelegd als ze met politie en justitie in aanraking komen. Ook wordt een organisatie opgezet die er voor moet zorgen dat kinderen na problemen op het rechte pad komen - en blijven. Maar in de praktijk blijkt het allemaal nog niet zo goed te werken, vandaar de aansporing van Unicef.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: