dinsdag 9 juli 2013

Azarov: 'Timosjenko mag weg, als wet het toelaat'

Als de Duitse artsen van oud-premier Joelia Timosjenko werkelijk vinden dat zij in het buitenland voor haar rugklachten behandeld moet worden, dan moet dat volgens premier Mikola Azarov ook kunnen. Alles hangt echter wel af van de Oekraïense wetgeving, veronderstelt hij in een interview met het Franse blad Le Nouvel Economiste.

Tegelijkertijd vraagt hij zich af of de relatie met de Europese Unie afhankelijk moet zijn van het lot van een individu, te meer omdat de populariteit van Timosjenko in eigen land aanzienlijk is gedaald in de afgelopen maanden. ''Door het gascontract dat zij in 2009 sloot, betalen we nu elk jaar zo'n zeven miljard dollar teveel. De Oekraïners worden er telkens mee geconfronteerd als ze hun gasrekening moeten betalen en zij realiseren zich maar al te goed aan wie ze de hoge rekening te danken hebben."

Afgelopen week bevestigde chefarts Karl Max Einhaupl van de Duitse kliniek Charite dat Timosjenko's gezondheid de afgelopen tijd flink is verslechterd. "Ze wil niet in Oekraine geopereerd worden, zodat wij hebben aangeboden dat in Duitsland te doen. Als president Viktor Janoekovitsj bereid is haar te laten gaan, dan levert dat hem alleen maar respect op'', aldus Einhaupl.

Onlangs diende het parlementslid Serhei Misjenko van de Partij van de Regio's een wetsvoorstel in om gevangenen zo nodig in het buitenland een medische behandeling te laten ondergaan. Timosjenko's eigen Moederlandpartij noemde het ''een provocatie''. Deskundigen veronderstellen dat er een grote kans is dat de autoriteiten Timosjenko naar het buitenland laten vertrekken om zo te voldoen aan de eis van de Europese Unie dat ze niet langer gevangen wordt gehouden. Haar gevangenschap is nu nog een belangrijk obstakel om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ondertekenen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: