maandag 8 juli 2013

Deskundigen: Timosjenko vrij of niet, geen verschil

De Europese Unie laat het er volgens de meeste Oekraïense politicologen en andere deskundigen niet op aankomen dat het associatieverdrag met Oekraïne eind november niet wordt ondertekend. Het maakt niet uit of oud-premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis is, of niet. Dat blijkt uit een enquête van het communicatie-adviesbureau Res Publica.

Zes van de tien ondervraagden meent dat het verdrag hoe dan ook wordt ondertekend tijdens de EU-conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. De opvatting zal zijn dat het land niet gegijzeld kan worden door een enkel persoon. Twee van de tien verwacht echter dat de gevangenschap van Timosjenko wel degelijk een rol speelt, omdat de EU principes belangrijker vindt dan de belangen van een of meer landen. De overige deskundigen durven er geen uitspraak over te doen.

Opvallend is wel dat 70 procent van de ondervraagden er van uitgaat dat het allemaal wel in orde komt met het associatieverdrag (vrijhandelsakkoord), terwijl 3,3 procent verwacht dat november niet gehaald wordt maar dat het verdrag wel wordt ondertekend voor de presidentsverkiezingen in 2015. Nog eens 6,7 procent voorziet die ondertekening pas na 2015 en 10 procent verwacht dat er nog veel langer over heen gaat.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: