zaterdag 6 juli 2013

'Europese Commissie hanteert dubbele moraal'

Europese politici zijn niet eerlijk als zij Oekraïne bekritiseren vanwege de willekeurige rechtspraak. Zo veroordeelt de Europese Commissie de veroordeling van oud-premier Joelia Timosjenko, maar juicht het de veroordeling toe van de Roemeense oud-premier Adrian Nestase juist toe. Volgens de voormalig plaatsvervangend procureur-generaal Mikola Obichod is het duidelijk dat in Europa met twee maten wordt gemeten.

"De Europese Commissie constateert dat de rechtspraak in Roemenie goed functioneert, omdat een oud-premier er veroordeeld kan worden. Maar Timosjenko wordt gezien als een slachtoffer van willekeurige rechtspraak", aldus Obichod in een interview met de krant Izvestia. Hij vindt dat, ongeacht de persoon om wie het gaat, misdrijven altijd bestraft dienen te worden. ''Als oppositieleiders hun straf kunnen ontlopen enkel en alleen omdat ze tot de oppositie behoren, dan is dat juridische nonsens'', meent Obichod.

Hij nam afgelopen week deel aan een bijeenkomst in Brussel over de vraag of de Europese Commissie er een dubbele moraal op na houdt. Obichod vindt dat dit het geval is en hij kwam met een opmerkelijke uitspraak: de acties om Timosjenko uit de gevangenis te krijgen zouden juist zijn ingezet door eurosceptici die Oekraïne van de Europese Unie weg willen houden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: